De wortels van uw tanden en kiezen worden beschermd door tandvlees. Zelfs het kaakbot waar de wortels in vastzitten geniet van bescherming door tandvlees. Gezond tandvlees kan niet ontbreken in een glimlach en zorgt ook voor een frisse adem.

Wanneer er tandplak op tanden en kiezen vormt daar waar het tandvlees begint kan het tandvlees gaan ontsteken. Bacteriën in de tandplak zorgen dan voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Wanneer een tandvleesontsteking onbehandeld blijft en zich uit gaat breiden kunnen tanden en kiezen verloren gaan.

Denkt u last te hebben van ontstoken tandvlees ga dan zo snel mogelijk langs bij de tandarts of mondhygiëniste.

Ontstoken tandvlees

Tandvleesontsteking wordt in de tandheelkunde gingivitis genoemd. Het deel wat ontstoken raakt bevindt zich in de overgang van tand of kies naar tandvlees. Het tandvlees zal rood worden of opzwellen en zelfs gaan bloeden bij poetsen en eten. Het zijn de bacteriën in tandplak die ervoor zorgen dat het lichaam een ontstekingsreactie veroorzaakt. Dit is natuurlijk niet gewenst door het ongemak en de implicaties die een tandvleesontsteking met zich mee kan brengen. Dit is de reden dat tandplak verwijdert moet worden door goed de tanden te poetsen.

De gevolgen van onbehandelde tandvleesontsteking zijn dat het mogelijk is dat het kaakbot ook gaat ontsteken. Als hierdoor delen van het tandvlees en kaakbot verdwijnen spreken we van parodontitis. Met verminderd kaakbot en ondersteunend weefsel zullen tanden losser gaan zitten in de mond en kunnen in het ergste geval uitvallen.

Tandvleesontsteking symptomen

Tandvleesontsteking is te herkennen wanneer het tandvlees rood wordt, opzwelt of slap wordt. Een slechte adem, vieze smaak of tanden en kiezen die los gaan zitten duiden ook op een tandvleesontsteking. De meest zichtbare symptomen die op te merken zijn is wanneer het tandvlees gaat bloeden. Dit kan tijdens het poetsen zijn of tijdens het eten.

Het is belangrijk om de symptomen van een tandvleesontsteking snel op te merken. Veelal lopen mensen lang rond met een tandvleesontsteking zonder het door te hebben. Hoe eerder een tandvleesontsteking wordt behandeld, hoe beter.