Redenen om tandsteen te verwijderen

Tandsteen is een vervelende aandoening. Tandsteen is tandplak dat lang is blijven zitten en is gaan verharden, het vormt een donkere gele laag over tanden en kiezen. Rond het tandvlees kan tandsteen gaan vormen, maar ook onder het tandvlees kan tandsteen gaan zitten en in veel gevallen zorgt dit voor ontstekingen.

Bij het tanden poetsen zijn er plekken die veel vergeten worden, bijvoorbeeld vlak onder het tandvlees en achter de tanden. Hierdoor kan tandplak ontstaan, wanneer dit lang niet wordt schoongemaakt of verwijdert wordt gaat de tandplak verkalken. Tandsteen is niet meer weg te poetsen en moet professioneel worden verwijdert door de tandarts of mondhygiëniste.

Tandsteen verwijderen – De behandeling

Het is belangrijk om tandsteen grondig en definitief te verwijderen. De mondhygiëniste is over het algemeen degene die hier de behandeling van uitvoert. Met tandheelkundige instrumenten kan zij het tandsteen verwijderen of met een apparaat dat ultrasonische trillingen geeft. Deze trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen losser komt te zitten en makkelijker te verwijderen is.

Het is belangrijk om tandsteen weg te laten halen ook al ondervindt u er geen last van. Tandsteen tast op de langere termijn het tandvlees aan en dit zorgen voor tandvleesontsteking 

Tandsteen voorkomen

De beste manier om tandsteen te voorkomen is om ervoor te zorgen dat er geen tandplak ontstaat in de mond. Dit begint bij tweemaal per dag goed te poetsen. Tandplak wat tussen tanden en kiezen ontstaat wordt het beste weggehaald door te stoken of te flossen. Wanneer u merkt dat u veel last heeft en moeite heeft om tandplak te verwijderen is het raadzaam om elk halfjaar langs te gaan bij de mondhygiëniste. Bij de mondhygiëniste leert u om goed tandplak weg te halen en op welke manier dat het beste kan voor u. Ook zorgt een halfjaarlijkse afspraak bij de mondhygiëniste er voor dat u met een extreem schoon gebit de praktijk verlaat.