Poetsen is de hoeksteen van een goede mondzorg en hygiëne. Het is belangrijk om twee maal per dag de tanden te poetsen en het tijdstip waarop dan wordt gepoetst speelt een grote rol. ’s Ochtends poetsen zorgt voor een frisse adem en beschermt de tanden en kiezen tegen het eten en drinken van de dag. ’s Avonds poetsen is nodig omdat er ’s nachts geen natuurlijke reiniging plaatsvindt door speeksel en de tong. Als u slaapt met uw mond open is het van nog groter belang dat er gepoetst wordt voor het slapen.

Een goede poetsbeurt

Iedereen is wel bekend met de tijdsduur van twee minuten poetsen, maar waarom moet dit nu eigenlijk? Het antwoord ligt hem in de fluoride in tandpasta, deze heeft tijd nodig om de tanden te reinigen en een beschermende laag aan te brengen.

Toch zijn er veel mensen die niet twee minuten lang poetsen en zo dus niet alle tandplak verwijderen. Ook kan tandplak beter gaan vormen omdat de fluor minder goed de tanden kan beschermen. Een timer is een goede manier om ervoor te zorgen dat er twee minuten wordt gepoetst. Veel elektrische tandenborstels hebben een ingebouwde timer. De poetsbeurt wordt afgesloten met het spoelen met een beetje water.

De tandenborstel

De manier die iedereen kent en nog steeds het meest wordt toegepast is poetsen met de handtandenborstel. Veelal wordt de schrobmethode toegepast en dit is de methode die we leren aan kinderen. Deze methode is echter nogal ruw en kan tandvlees snel beschadigen.

Een betere manier van poetsen is de bass-methode, waarbij de borstel schuin wordt neergezet daar waar het tandvlees begint en de tand eindigt. Dit is de methode van poetsen waar de mondhygiëniste veel aandacht aan besteed. Tandvlees beschadigt minder snel en zal ook minder snel ontsteken met deze methode.

Heeft u last van bloedend tandvlees ga dan langs bij de mondhygiëniste om te kijken hoe er beter gepoetst kan worden.

Elektrische tandenborstel

Steeds meer onderzoeken laten zien dat poetsen met een elektrische tandenborstel meer plak verwijdert en het gebit beter schoon houdt. Dit komt ten eerste omdat de timer die veelal in de elektrische borstel zit mensen de volle twee minuten laat poetsen. Ook druk sensoren zorgen ervoor dat er niet te hard wordt gepoetst.

Elektrische tandenborstels worden steeds geavanceerder, belangrijkste is dat er geen klachten ontstaan tijdens het poetsen en dat de gebitshygiëne goed blijft.

De mondhygiëniste leert poetsen

Hoe er ook gepoetst wordt er blijft altijd de kans bestaan dat tandplak vormt of dat tandvlees geïrriteerd raakt. De mondhygiëniste laat zien hoe er correct moet worden gepoetst of dit nu met een handtandenborstel of elektrische borstel wordt gedaan.

Tijdens een bezoek aan de mondhygiënist kan er wat kunstmatige plak worden aangebracht die u dan zelf moet wegpoetsen. Hierna kan er gezien worden of er juist is gepoetst en als dit niet het geval is laat de mondhygiëniste zien hoe het wel correct kan.