Redenen om periodiek naar de tandarts te gaan

Voorkomen is altijd beter dan genezen in de tandheelkunde. Toch zien we dat veel mensen pas naar de periodieke controle gaan wanneer zij last ondervinden in het gebit. Voor een gezond gebit is het belangrijk om preventief te controleren bij de tandarts en wel zeker twee maal per jaar. Het beste is wanneer er ook halfjaarlijks een afspraak bij de mondhygiëniste plaatsvindt. Dit is natuurlijk goed te combineren op dezelfde dag.

Het verkrijgen en onderhouden van een gebit zonder tandheelkundige problemen bestaat uit een goede mondzorg, maar vooral uit het constateren van problemen voordat deze problematisch worden. Tijdens een periodieke controle  ziet de tandarts sneller en voordat u last krijgt in de mond of u een tandvleesontsteking of een gaatje heeft. Het kan zijn dat u al geruime tijd rondloopt met dergelijke problemen zonder er last van te ervaren. Hoe eerder tandbederf en tandvleesontstekingen worden verholpen hoe minder groot de kans is dat ernstigere problemen ontstaan. Onbehandelde ontstekingen kunnen leiden tot het verlies van tanden of kiezen en behandelingen als een wortelkanaalbehandeling.

Hoe ziet de periodieke controle eruit?

De periodieke controle bij de tandarts houdt in dat de tandarts een kijk neemt in de mond. Er wordt gekeken naar de algehele staat van het gebit en of er geen gaatjes zijn ontstaan en dat het tandvlees gezond is. Eventueel wordt er een röntgenfoto gemaakt om te kijken naar bijvoorbeeld de verstandskiezen. Ook wordt er gekeken naar de stand van tanden en kiezen, slijmvliezen, het kauwstelsel en eventuele andere ziekteprocessen.

Mocht de tandarts iets constateren dan kunt u doorverwezen worden naar een specialist. Anderzijds als het gebit in orde is geeft de tandarts aan wanneer u voor de volgende afspraak terug kunt komen.

Second opinion

Hoort u bij uw eigen tandarts bij de controle dat alles in orde is, maar u heeft toch het gevoel dat er iets mis is? Bij Oostdent kunt u terecht voor een second opinion. Wij kijken naar de gezondheid van uw mond en geven advies over eventuele behandelingen.