Plaatsen van een kroon

Om een tand of kies te vervangen kan een kroon worden geplaatst. Een kroon is een huls die geplaatst kan worden om een tand of kies. Hiervoor wordt de tand eerst geslepen om plaats te maken voor de kroon. Nadat de kroon is geplaatst heeft de tand of kies weer de oude functionaliteit en vorm. De redenen om een kroon te plaatsen:

  • Vulling kan niet meer worden geplaatst;
  • Vervangen van tand of kies;
  • Esthetisch verfraaien van het gebit.

Plaatsen van een brug

Bruggen worden toegepast om meerdere tanden tegelijk te vervangen. De brug wordt bevestigt aan twee afgeslepen tanden waar al een kroon is geplaatst. De ruimte tussen deze twee tanden, ook wel de dummy genoemd, wordt gevuld met één of meer kunsttanden of kiezen. Redenen voor het plaatsen van een brug:

  • Kauwfunctie verbeteren;
  • Uiterlijk van het gebit verfraaien;
  • Scheefgroei van andere tanden of kiezen voorkomen.

De behandeling

Het plaatsen van kronen en bruggen verloopt in een paar afspraken. Voor kronen en bruggen worden verschillende materialen gebruikt. Metaal wordt toegepast voor kiezen achterin de mond, deze zijn goud of zilverkleurig van kleur. Bij zichtbare tanden en kiezen wordt over het algemeen porselein toegepast of een combinatie van metaal en porselein.

Met uw tandarts kunt u bespreken welke kleur de kroon of brug moet worden, het streven is een natuurlijke tandkleur. Vervolgens worden de tanden of kiezen in kwestie geslepen en wordt er een afdruk gemaakt van het gebit. Met deze afdruk kan er in een tandtechnisch laboratorium een kroon of een brug worden gemaakt.

Tijdens een volgende afspraak plaatst de tandarts na het aanbrengen van een hechtlaag de kroon of brug. De tijd tussen de afspraken waarbij de tand wel is afgeslepen wordt overbrugt door een tijdelijke kroon.

Kosten van kronen en bruggen?

Bij Oostdent wordt nauw samengewerkt met een tandtechnicus die kronen en bruggen kan vervaardigen in een tandtechnisch laboratorium. Voor elke patiënt zal een andere oplossing nodig zijn. Een offerte voor het plaatsen van een kroon of brug of een combinatie zal voor iedereen anders zijn. Wij kunnen scherpe prijzen aanbieden wegens onze samenwerking met de tandtechnicus en nodigen u uit om onze offertes te vergelijken met uw eigen tandarts.