Kiespijn is vaak het eerste symptoom dat mensen opmerken in de mond. Het is een constante dringende last die als zeer storend kan worden ervaren. U kunt last krijgen tijdens het eten of het drinken van warme en koude dranken. Soms komt kiespijn licht op en lijkt steeds erger te worden en andere keren is het een acute pijn die aan blijft houden. Hoofdzaak is dat er iets niet in orde is in het gebit. Wat de oorzaak ook mag zijn het is belangrijk dit zo spoedig mogelijk op te lossen en langs te gaan bij de tandarts.

Kiespijn door verstandskiezen

Een verstandskies die doorkomt of scheef in de mond groeit kan een oorzaak zijn van kiespijn. De kiezen achterin de mond zijn de verstandskiezen en deze zijn moeilijker schoon te houden vanwege de locatie van de kiezen. Het is belangrijk om bij het poetsen ook goed achterin de mond te komen om de verstandskiezen schoon te houden. De mondhygiëniste kan u helpen bij het schoonhouden van de verstandskiezen om cariës (gaatjes) te voorkomen. Wanneer er cariës ontstaan kunnen deze gaan ontsteken en dus de veroorzaker zijn van kiespijn.

Om kiespijn te verhelpen wanneer dit de verstandskies als oorzaak heeft kan deze gevuld worden. Een andere oplossing kan zijn om de verstandskies te verwijderen. Dit wordt over het algemeen gedaan wanneer de verstandskies scheef staat en dus voor moeilijkheden in het gebit zorgt.

Tanden en kiezen trekken

Kiespijn kan er uiteindelijk toe leiden dat een tand of kies getrokken moet worden. Dit wordt gedaan wanneer de tanden of kiezen zodanig zijn aangetast dat deze niet meer te redden zijn. Kronen en implantaten kunnen de ruimten die hier ontstaan opvullen.

Met vullingen kunnen tanden en kiezen nog gered worden als deze nog niet te ernstig zijn aangetast, Dit verwijdert de kiespijn omdat de zenuw niet meer geraakt wordt door kou en warmte. Een gaatje wordt gevuld met composiet (witte vulling) of amalgaan (grijze vulling).

Doorkomende verstandskies

Verstandskiezen kunnen er lang over doen om tevoorschijn te komen, vaak liggen ze nog verborgen onder het tandvlees. Wanneer de verstandskies nog onder het tandvlees ligt kunnen hier infecties ontstaan wat ertoe leidt dat de kies getrokken moet worden. Met een röntgenfoto wordt gekeken wat de stand van de verstandskies is en aan de hand hiervan besluit de tandarts wat het beste is om te doen met verstandskiezen. Dit wordt gedaan met het ook om moeilijkheden in de toekomst te voorkomen.

Kiespijn en pijnstillers

Ontstekingsremmers zijn de beste pijnstillers tegen kiespijn omdat kiespijn vrijwel altijd wordt veroorzaakt door ontstekingen. Ibuprofen, diclofenac en naproxen zijn voorbeelden van goed werkende medicijnen tegen kiespijn.

Deze medicijnen werken goed, maar kunnen wel wisselwerkingen hebben met andere medicijnen die u eventueel gebruikt. Raadpleeg uw tandarts en apotheker of u deze medicijnen veilig kunt nemen.

Bloedverdunners als aspirine zijn niet verstandig om te slikken wanneer een verstandskies getrokken moet worden. Dit in verband met de wond die wordt veroorzaakt bij het trekken van de verstandskies.