Facings kunnen worden geplaatst om tanden te repareren en te verfraaien. Er zijn composieten en porseleinen facings en deze hebben een mooie witte kleur. Een facing wordt geplakt op de tand die behandelt wordt en wordt daarna gevormd door de tandarts. Zo kunnen tanden niet alleen gerepareerd worden, maar kunnen ook spleetjes in de mond worden weggewerkt.

Waarom worden facings geplaatst?

Er zijn twee hoofdredenen om facings te plaatsen:

  • Het repareren van beschadigde tanden;
  • Tanden een natuurlijk witte kleur bezorgen.

Als er één of meerdere tanden afgebroken zijn of de tanden staan niet mooi op een rij zijn facings een zeer effectieve methode om een wit en recht gebit te verkrijgen.

Verschillende soorten facings

Facings worden gemaakt van porselein (keramiek) of van composiet (kunststof). Deze materialen worden over de tanden geplakt en vervolgens in de juiste vorm geslepen door de tandarts. Porseleinen facings moeten worden gefabriceerd in een laboratorium en zijn beter bestemd tegen tandaanslag. Facings van composiet kunnen direct worden geplaatst door de tandarts en vervolgens worden geslepen in de juiste vorm.

Een facing van composiet plaatsen

Samen met de tandarts kiest u de kleur uit die de facing moet krijgen en het beste aansluit bij de rest van uw gebit. U kunt direct zien wat het effect zal zijn van de behandeling. De tandarts slijpt een dun laagje af van uw tand om ruimte te creëren voor de facing. Hierna wordt de tand behandelt met een zuur om de tand goed te ontsmetten.

Een hechtlaag wordt aangebracht en tot slot de nu nog zachte composiet. De zachte composiet wordt geboetseerd door te tandarts in ruwweg de uiteindelijke vorm. Met uv-licht wordt de kunststof verhardt en nu kan de tandarts de facing in de juiste vorm slijpen. U kunt nu nog eventuele aanpassingen die u graag ziet aangeven bij de tandarts. De behandeling eindigt met het polijsten van de facing.

Een facing van porselein plaatsen

Tijdens een eerste afspraak bij de tandarts kiest u de kleur die de facing moet worden. Deze kleur wordt gekozen uit een aantal kleurstalen en samen met de tandarts kunt u kijken wat het beste past bij uw gebit. Vervolgens wordt in een tandtechnisch laboratorium de facing gefabriceerd.

Tijdens de tweede afspraak kan de facing geplaatst worden. Een deel van de tand wordt weggeslepen en ook een deel van het glazuur, dit is nodig omdat porseleinen facings dikker zijn dan die van composiet.

De betreffende tand wordt behandeld met een zuur om de tand schoon te maken en een hechtlaag wordt aangebracht. Hierna wordt de facing geplaatst welke niet meer aangepast kan worden.