De mondhygiëniste heeft een HBO opleiding afgerond en wordt een paramedicus genoemd. Een mondhygiëniste mag medische handelingen uitvoeren, maar is geen tandarts of dokter. Voornamelijk houdt de mondhygiëniste zich bezig met het onderhouden van een goede mondzorg en het voorkomen van tandheelkundige aandoeningen.

Waar houdt de mondhygiëniste zich mee bezig?

Het voorkomen van gaatjes (cariës) en tandvlees dat gaat ontsteken zijn de zaken waar de mondhygiëniste zich in de eerste plaats mee bezig houdt. Aan patiënten wordt laten zien hoe tandplak en tandsteen voorkomen kan worden met een goede mondhygiëne. Denk hierbij aan het gebruik van een goede tandenborstel, tandpasta en middelen als flossen en stoken.

Naast informeren over een goede mondzorg zijn er ook genezende behandelingen die de mondhygiëniste uitvoert. Dit zijn bijvoorbeeld het behandelen van tandvleesaandoeningen en het verwijderen van tandplak en tandsteen.

De werkzaamheden van de mondhygiëniste:

 • Een mondonderzoek;
 • Gesteldheid van het tandvlees en kaakbot controleren;
 • Patiënten uitgebreid voorlichten over tandaanslag en gaatjes;
 • Een goede gebitsverzorging aanleren aan patiënten;
 • Het gebit volledig reinigen;
 • Met tandheelkundige instrumenten tandplak en tandsteen verwijderen;
 • Preventief fluoride aanbrengen in het gebit;
 • Aanwezige vullingen sealen en polijsten;
 • Patiënten die zijn doorgestuurd door de tandarts kunnen bij de mondhygiëniste langskomen voor verdovingen;
 • Patiënten die zijn doorgestuurd door de tandarts kunnen bij de mondhygiëniste vullingen krijgen.

Naar de mondhygiëniste, waarom?

Regelmatige bezoeken aan de mondhygiëniste voorkomen en verhelpen problemen in de mondzorg. Als je merkt dat je tijdens poetsen of eten bloedend tandvlees krijgt of vaak last hebt van gaatjes dan is een bezoek aan de mondhygiëniste belangrijk. De mondhygiëniste zorgt voor een schoon gebit en nog veel belangrijker dat u zelf goed voor uw gebit kunt zorgen. Het bezoek voorkomt niet alleen tandheelkundige problemen, maar ook klachten als een slechte adem of vieze smaak in de mond.

Hoofdzaak is dat regelmatige bezoeken aan de mondhygiëniste zorgen voor een wit gezond gebit. Op de lange termijn worden bezoeken aan de tandarts voor ernstigere tandheelkundige problemen zoals een wortelkanaalbehandeling voorkomen.

Klachten waarbij het raadzaam is om langs te komen bij de mondhygiëniste:

 • Tandvlees is pijnlijk of gaat bloeden;
 • Het tandvlees is verandert van kleur of gezwollen;
 • Tandvlees sluit niet goed aan op de tand;
 • Last van een vieze smaak in de mond of slechte adem;
 • Losstaande tanden of kiezen;
 • Aanslag op de tanden als tandplak en tandsteen;
 • Moeilijkheden met de eigen mondzorg.

Hoe lang zit ik bij de mondhygiëniste?

Hoe lang u in de stoel zit bij de mondhygiëniste verschilt per patiënt. Er wordt gevraagd hoe u uw gebit schoonhoudt en of u hier moeilijkheden bij heeft. Vervolgens zal er een kijk worden genomen in het gebit om de conditie van tanden en kiezen vast te stellen. Aan de hand van deze informatie wordt besproken wat voor elke patiënt de juiste manier is om het gebit te onderhouden. Voor iedereen werken verschillende manieren beter, sommige mensen komen overweg met alleen de handtandenborstel, anderen moeten ook stoken of flossen. Samen met de mondhygiëniste wordt besproken hoe vaak, hoe lang en met welke middelen gewerkt moet worden aan het gebit.

Tijdens het bezoek aan de mondhygiëniste is er tijd om tandplak en tandsteen te verwijden om het bekende tandartsschone gevoel te krijgen. Het gebit is er dus altijd beter aan toe dan voor u bij de mondhygiëniste kwam.

Om een gezond gebit te realiseren en te voorkomen dat er grotere tandheelkundige behandelingen nodig zijn zit u gemiddeld tussen de 30 minuten en één uur lang bij de mondhygiëniste.

Kosten bij de mondhygiëniste

In hoeverre de kosten van de mondhygiëniste vergoed worden hangt af van uw verzekering. Bij een aanvullende verzekering wordt er meestal 75% van de behandeling vergoedt. In de basisverzekering worden kinderen volledig vergoed! Wij raden dan ook sterk aan om uw kinderen zo vroeg mogelijk langs te laten komen bij de mondhygiëniste.

Informeer bij uw verzekeraar in hoeverre een bezoek aan de mondhygiëniste voor u wordt vergoedt. U kunt ook bellen of mailen naar onze praktijk en wij zoeken het graag voor u uit.