De tandheelkundige benaming voor gaatjes is Cariës. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door tandbederf. Als u last heeft van gaatjes of kiespijn betekent dit dat het glazuur op uw tanden is aangetast. Dagelijks poetsen, uw voedingspatroon en uw algehele gezondheid spelen een rol in het ontstaan van tandbederf.

Poetsen van tanden is de eerste stap om het gebit schoon te houden. Wanneer dit niet volledig goed gebeurt kan er tandplak ontstaan op uw tanden en kiezen. Tandplak ontstaat door de bacteriën in eten en drinken in combinatie met zuren in uw mond. De bacteriën in tandplak tasten het glazuur aan en dringen door tot de tand. Het eindresultaat is dus een gaatje wat dus eigenlijk een ontsteking is veroorzaakt door tandplak.

De periodieke controle bij de tandarts is belangrijk om gaatjes te voorkomen. Ook de mondhygiëniste is een sterk wapen tegen tandbederf.

Behandelen van Cariës

Wat voor behandeling u nodig heeft hangt af van het stadium van het tandbederf. Wanneer op tijd, bijvoorbeeld tijdens een periodieke controle, een gaatje wordt opgemerkt is een reiniging of het plaatsen van een vulling vaak al voldoende. Is het tandbederf verder gevorderd, dan is er misschien een wortelkanaalbehandeling nodig. In het uiterste geval zal de tandarts genoodzaakt zijn een tand of kies te moeten trekken. De ruimte die hier door ontstaat kan gelukkig opgevuld worden met een kroon of brug.

Loop niet te lang rond met kiespijn en blijf naar de tandarts gaan voor een halfjaarlijkse controle. Het bespaart u een hoop tijd, geld en behandelingen wanneer tandbederf snel worden opgemerkt en verholpen.