Een goede mondzorg begint bij poetsen met tandpasta. Poetsen met tandpasta houdt de tanden schoon en het tandvlees gezond. Tandpasta met fluoride erin is essentieel om cariës (gaatjes) te voorkomen. Tegenwoordig hebben de meeste tandenpasta’s fluor verwerkt in het product.

Verschillende functies van tandpasta’s

Tandpasta’s zijn er in veel verschillende vormen en maten. De ene tandpasta richt zich op gaatjes voorkomen, de andere op wittere tanden. Weer andere producten zijn goed tegen tandvleesontstekingen of zorgen voor een frisse adem. Het is moeilijk te zeggen wat de beste tandpasta is, iedereen heeft namelijk andere wensen en behoeften wat betreft tandpasta. Uw tandarts of mondhygiëniste kan u informeren wat voor u de beste tandpasta zou zijn.

Tandpasta – De ingrediënten

Afhankelijk van het effect dat tandpasta wilt bereiken bestaat tandpasta uit de volgende ingrediënten:

  • Tot 50% schuurmiddel;
  • Tot 30% water;
  • Tot 30% vochtvasthouder;
  • Tot 5% schuimmiddel;
  • Tot 5% geleermiddel;
  • Kleine hoeveelheid smaakstoffen;
  • Kleine hoeveelheid kleurstoffen;
  • Zeer kleine hoeveelheid conserveermiddel;
  • 0-2% stoffen die cariës tegengaan.

Er zijn verschillende soorten schuurmiddelen die worden gebruikt. Sommige middelen hebben een lagere schurende werking om tandvlees te beschermen. Andere middelen een hogere schurende werking om hevige aanslag van koffie drinken of roken te verwijderen.

Wat voor soort tandpasta u ook gebruikt, het belangrijkst is hoe tanden worden gepoetst. De mondhygiëniste kan hier voorlichting over geven.

Verschillende soorten tandpasta’s

Voor verschillende problemen in de mondzorg zijn verschillende tandpasta’s. Voor gevoelig tandvlees zijn er bijvoorbeeld tandpasta’s die prikkels naar de zenuwen verminderen.

Wat de producenten van tandpasta ook beloven, het enige echt bewezen effectieve bestandsmiddel van tandpasta is fluoride. U kunt natuurlijk wel verschillende tandpasta’s proberen om te kijken of deze effectief zijn voor u. Onthoudt dat de manier van poetsen vele malen belangrijker is dan wat voor soort tandpasta u gebruikt.

Veel tandpasta’s zijn er om de tanden witter te maken. Wat deze producten eigenlijk doen is wat agressiever de tand behandelen om vlekken op tanden te voorkomen. Het voorkomende effect werkt enigszins, maar maakt tanden ook ruwer en stimuleert de groei van tandplak.

De beste tandpasta voor u

Het is niet mogelijk de algemene beste tandpasta uit te kiezen. Het effect wat bereikt wilt worden of de problemen tijdens het poetsen zijn voor iedereen anders. Het is in ieder geval noodzaak dat er fluoride is verwerkt in uw tandpasta.